Aubergine teefjes…

De vegan uitdaging: dag 3Het is de derde dag dat fotograaf Maarten Laupman en ik de buurt culinair te verkennen. Weer of geen weer: het park van Zochers heeft altijd aantrekkingskracht.  Het monumentale pand het Heerenhuys was eens een buitenhuis, maar is nu Dudok in het Park. Daar heb je het mooiste zicht op de vijver en voel je de romantiek van lang geleden. Speciaal voor de week zonder vlees en zuivel staan er nog meer vegan gerechten op de kaart. Als lunch krijgen we een pittige wortelsoep met pitacroutons en aubergine teefjes.Bij wortelsoep denk ik aan een zachte zoete …

Vreugdesoep

De vegan uitdaging: dag 2Samen met  fotograaf Maarten Laupman ben ik in de week zonder vlees en zuivel op zoek naar nieuwe smaken. Het is dag 2. We strijken neer bij Parqiet: het eetcafé midden in het Het Park bij de Euromast. Het is een gezellige drukte. Er gebeurt van alles om ons heen en door het groen van het park, is toch het ontspannend. De kaart is elke week een verrassing, ook als je vegan bent. De ‘special’ van deze week is: aubergine-venkelsoep met een vleugje sinaasappel geserveerd met toast van vers brood. De soep ziet er feestelijk uit …

De buurtbakker

De vegan uitdaging: dag 1 Vandaag lijkt wel een feestdag: de eerste dag van de week zonder vlees en zuivel. Het is gelukt om niet één, maar twee horecagelegenheden in mijn wijk te vinden die meedoen met mijn uitdaging en zetten een VEGAN gerecht op de kaart. Voor de lunch zijn we bij de buurtbakker Bussing. Daar lacht het humusbroodje ons tegemoet. Maarten Laupman – de fotograaf – staat niet op de foto, maar proeft wel mee.Mijn buurtbakker doet zelfs de hele maand maart mee. En om te zorgen dat ik weer terugkom, hebben ze morgen een ander VEGAN broodje …

Verleid door nieuwe smaken

Volgende week is het ‘de week zonder vlees en zuivel’. Sinds mijn 21e ben ik vegetarisch, maar geen vis, zuivel of eieren? Dat is VEGAN! Blijft er dan nog wel wat over om te eten? Om mij voor te bereiden op de week zonder vlees en zuivel ga ik voor Chris Natuurlijk naar de boekverkopers Bosch & de Jong op de Kaap. Het is moeilijk een keuze te maken uit het grote aanbod, maar gelukkig heeft Folco de Jong bij elk boek een goed verhaal.Uiteindelijk kies ik voor het kookboek VEGAN van Jigal Krant. Ik ben zo enthousiast over de recepten …

Groene Kerst

Voor mij begint Kerst bij het uitzoeken van de kerstboom. Mijn favoriete boom is eentje die niet perfect is. Eentje met een dubbele piek, een tak met vreemde kronkels en lekker dik. Maar het allerbelangrijkste is: de boom moet mee op de fiets. Dat betekent niet langer zijn dan dat ik zelf ben.  Dit jaar is er een extra eis ingeslopen. De kerstboom moet duurzaam gekweekt zijn. En wat blijkt: dat is makkelijker dan dat ik had kunnen bedenken. Je kunt zelfs kiezen wat het tweede leven van je kerstboom wordt. Tenminste als jouw boom van Beter Boompje komt. Mijn lievelingsboom is …

Zomeren op de Maasvlakte

Weer of geen weer: op het strand is altijd iets te beleven. Vooral als je naar de Maasvlakte gaat. Daar kom je ogen, handen, maar vooral tijd te kort. De Maasvlakte is een uitgestrekt gebied en is groter dan groot. De weg ernaartoe is een belevenis. Je denkt aan zee en strand, maar rijdt door een futuristisch industriegebied. Je rijdt over een wirwar van wegen en denkt, zit ik hier wel goed? Is dit de route naar de Maasvlakteboulevard? Kan ik straks een duik in de Noordzee nemen? Gedachten buitelen over elkaar heen. Het is zomer. Het is vakantie. Je …

A Love Boat For My Valentine

Weet jij nog wanneer jij je eerste Valentijnskaart kreeg? Ik weet het nog als de dag van gisteren. Het was 1976, ik was zestien en woonde voor een jaar als een ‘Foreign Exchange Student’ in Kalamazoo (USA).Ik had toen nog nooit van Valentijnsdag gehoord, maar daar werd het gevierd als een soort feestdag. Vooral op school. Je kon via de schoolvereniging een Valentijnskaart kopen en die naar een schoolgenootje sturen. De liefdespost werd in je klas bezorgd!In dat jaar heb ik mijn eerste Valentijnskaart verstuurd. Anoniem naar de jongen waar ik verliefd op was. Helaas werd mijn liefde niet beantwoord. …

Het boek voor Sinterklaas

Eeuwen geleden werd de hulp van Sint-Nicolaas aangeroepen. Ook ik wil graag geloven in de wonderen van onze goedheiligman. Op mijn verlanglijstje van Sinterklaas staat bovenaan mijn lijstje: een wereld zonder plastic. Ik wil niet meer, dat als ik over het strand loop, of een wandeling door het bos of park maak, me schuldig voelen. Me schuldig voelen dat ik dat ene kleine stukje plastic dat ik zie liggen, niet meer op raap. Mijn grootste wens voor Sinterklaas is de wereld zonder plastic. Een plasticvrij leven Waar begint een plasticvrij leven? In de winkel of bij je thuis? Bij de ander …

Pompoencake

Zonder pompoencake is het niet Halloween! Een beproefd recept dat lekker makkelijk te maken is. De ingrediënten circa 500 gram pompoen (zonder schil in kleine blokjes)  100 gram roomboter  150 gram rietsuiker 4 eieren 150 gram bloem 1 pakje bakpoeder snufje zout snufje koekkruiden  snufje gemberpoeder snufje nootmuskaat scheutje gembersiroop Voor de versiering: pecannoten Het bakgereiPan, beslagkom, zeef, mixer, pollepel, bakvorm Het beslag Kook de pompoenblokjes in circa 15 minuten gaar in een bodempje water. Giet het af, maak er puree van en laat het in de pan afkoelen.  Roer in een beslagkom de zachte boter, suiker en de afgekoelde …

Pompoen lantaarn

Een pompoen lantaarn maak je zo!Koop een mooie, knaloranje pompoen met een grappige vorm. Niet te klein en ook niet te smal van boven. Snijd de top eraf als een klein rond hoedje of als een grappige kartelrand. Hol met een lepel de pompoen uit. De zaden gaan naar de compost en van het vruchtvlees kun je straks iets lekkers maken: een cake, een zoete of hartige taart of soep. Net waar je zin in hebt. Maar dat komt later, eerst de lantaarn afmaken. Gemene grijns of lief lachend?Als je al het vruchtvlees eruit hebt geschraapt, teken je met een …