Dit jaar is alles anders. De lente voelt als zomer. Het is meivakantie en het is nog steeds coronatijd. Je moet dichtbij huis blijven. Dat is moeilijk, vooral als het mooi weer is. Dan wil je buiten zijn. Ik heb geluk, want ik woon dichtbij Het Park. Daar ben ik elke dag. En bijna elke dag zie ik weer iets nieuws. Gisteren ontdekte ik dat de rozenbottel al bloeit. Meteen moest ik denken aan rozenwater. Dat wordt het ultieme cadeau voor Moederdag!
Puur natuur
Bloesemwater is puur natuur en blijft maar een paar dagen goed. Als je bronwater gebruikt en een snufje zeezout toevoegt voelt je huid daarna fris en zachter. Met bloesemwater kun je je gezicht en je handen opfrissen.
Je kunt ook gedroogde rozenknopjes gebruiken en er een rozige dag van maken: opfrissen met rozenlotion, rozenthee en scones met rozenblaadjes.
Dit heb je nodig
- Rozenblaadjes of andere geurige bloemblaadjes, zoals fluitenkruid, kastanje of sering, takje (bloeiende) rozemarijn
- 0,5 liter (bruisend) bronwater
- Snufje zeezout
- Klein pannetje met deksel, handdoek, trechter en zeefje
- Goed schoongemaakt flesje of vaasje, lapje stof en een lintje
Zo maak je bloesemwater
- Haal de bloemblaadjes van het steeltje en spoel ze voorzichtig af.
- Kook een bodempje het bronwater. De bloemblaadjes moeten niet zwemmen, maar net onderwater staan.
- Doe de bloemblaadjes erbij, eventjes roeren en daarna meteen de pan afdekken met een bord of deksel.
- Wikkel een handdoek om de pan heen, zodat het bloesemwater nog lang warm blijft.
- Na ongeveer een uur is het afgekoeld. Doe er een snufje zeezout bij en zet het in de koelkast.
- Zeef de volgende dag het bloesemwater en giet het met een trechter in een mooi flesje. Voeg eventueel voor een stevige geur een takje rozemarijn toe.
Als je het leuk vindt kun je het potje of flesje versieren met een lapje stof en er een etiket opplakken.
Column voor het inspirerende programma Chris Natuurlijk. Te beluisteren op zaterdag 9 mei van 8.00 tot 9.00 bij RTV uur. Programma gemist? Luister online.