Zodra een dier een eigenaar heeft, krijgt het een naam. Een stoere rode kater heet Tijger en je bent niet verbaasd als een hond met lange blonde haren luistert naar de naam Lady. In de koeienstal wachten Bertha, Dora en Hendrikje op hun fokstieren Get lucky of Black Gold. En Bonfire is een van de bekendste paarden van Nederland.
Mensen zijn ook goed in het bedenken van bijnamen en het verzinnen van nieuwe woorden. Sinds 2003 bestaat zelfs de Nederlandse verkiezing voor het Woord van het jaar. Daarnaast zijn er woorden die je niet mag gebruiken. Al honderd jaar lang strijdt De bond tegen vloeken tegen het misbruiken van godslasterende woorden.
En sinds kort woedt er een smakelijke discussie over de misleidende term ‘vegetarisch vlees’. De ouderwetse slager slachtte dieren om er vlees van te maken. De moderne vegetarische slager verkoopt plakjes groente met de smaak van vlees: dus niet vlees van dieren die opgegroeid zijn als vegetariër. Vegetarische kipschnitzel bestaat niet.
Op een land- en tuinbouwbeurs ontdekte ik dat ook zaadveredelaars wonderlijke namen bedenken voor hun veredelde gewassen. Een Nederlands bedrijf verkoopt zaad van een witte ruwe knolselderij onder de naam ‘President’ en volgens een Turkse veredelaar heb je voor de perfect knalrode tomaat zijn ‘ezelzaad’ nodig.
Ik ben het spoor bijster. Een tomaat die ezel heet en vlees gemaakt van groenten. Elke dinsdag ga ik naar de biologische markt op het Eendrachtsplein. Daar koop je puur natuur, geen ‘kasplantjes’. En dat proef je. Het beestje bij de naam noemen, weten wat je eet: dat is echt 2017!
Een tomaat als ezel?
Een tomaat is geen ezel en een ezel is niet een tomaat. Het beestje bij de naam noemen is het onderwerp van mijn item bij Chris Natuurlijk a.s. zaterdag 15 januari 2017. Het radioprogramma van Chris Vemer is elke zaterdag bij Radio Rijnmond te beluisteren van 8.00 en 9.00 uur.